MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

Επιστολή του Κώστα Λειβαδά (με αφορμή την εξαγγελία του ΥΠΠΟ για την τροποποίηση του Νόμου 2121/93 για τα Πνευματικά Δικαιώματα)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, βέβαια, πόσο μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δημιουργών του τραγουδιού και των οικογενειών τους καταφέρνει να επιβιώσει, κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες, εξ’ αιτίας της ύπαρξης της ΑΕΠΙ. Δηλαδή της Α.Ε. Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αριθμεί περίπου στα 11.000 μέλη, μεταξύ των οποίων το σύνολο σχεδόν των ζώντων Ελλήνων δημιουργών αλλά και οι κληρονόμοι και οι οικογένειες των μεγάλων φυσιογνωμιών που σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι τον προηγούμενο αιώνα. Όσο κι αν το κοινό κι ο απλός κόσμος είναι επηρεασμένοι από τα φώτα της ψευτο-γκλαμουριάς της παραλίας και τον μύθο ότι ο συνθέτης ή ο στιχουργός σημαίνει μεγάλα εισοδήματα, η αλήθεια για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών του τραγουδιού είναι αυτή που αναφέρω παραπάνω. Ασφαλώς, οι δυσλειτουργίες σε έναν οργανισμό που έχει να συλλέξει και να διαχειριστεί πανελλήνια έναν τόσο μεγάλο όγκο στοιχείων είναι σχεδόν βέβαιες  και η έκφραση των μηχανισμών ελέγχου, από πλευράς των μελών, παραπάνω από επιβεβλημένη φτάνει να είναι καλοπροαίρετη και ξεκάθαρη. Έτσι κι αλλιώς, πάντα απορούσα για την εντύπωση που είχα και έχω ότι οι περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί δεν ασχολούνται, δεν “ανακατεύονται” με την προστασία των έργου τους και την ενημέρωση για τη χρήση τους στα νέα μέσα όσο μας επιβάλλει η δουλειά μας και η εποχή και έτσι αμέσως με αυτήν την αποχή αποκτούν έμμεσα μία ευθύνη.

Μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια χώρα που οι νόμοι σπανίως εφαρμόζονται και που, ειδικά τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε, κανείς δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Επιπλέον, το κεκτημένο δωρεάν στους ακροατές για να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν μουσική και τραγούδια εξαπλώθηκε σαν κατάρα. Αναμφίβολα, βέβαια, υπάρχουν πολλά και δύσκολα στην απάντησή τους ερωτηματικά – που αναπόφευκτα αφορούν και την ΑΕΠΙ – σε ότι αφορά πχ. τη σύμβαση με την οποία βρέθηκαν τα cd να πωλούνται στις εφημερίδες όπως και για το εάν η εποχή (ιδίως στα του διαδικτύου) ξεπερνάει τις δυνατότητες της προστασίας μας από την ΑΕΠΙ, δημιουργώντας επιτακτικά την ανάγκη μιας νέας αμείλικτης νομοθεσίας για την προστασία των πνευματικών έργων στο διαδίκτυο . Παρ’ολα αυτά το συντριπτικό μέρος των ευθυνών γύρω από τα προαναφερθέντα ζητήματα, βαραίνει πάνω από όλους το περίφημο ελληνικό κράτος και τους μηχανισμούς του γύρω από το κυνηγητό της παράνομης αγοράς του cd και της παραοικονομίας του, όπως και τις εταιρείες δίσκων, βέβαια και κύρια, με την, αφενός, γεμάτη γκλάμουρ ενημέρωση και την, αφετέρου, ανήκουστη και χαρακτηριστική αδράνειά τους γύρω από την πάταξη της πειρατείας της μουσικής.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, και συμπερασματικά, ο κόσμος έχει μια εσφαλμένη εντύπωση για το συντριπτικό αριθμό των δημιουργών μουσικών έργων τα οποία διαχειρίζεται  η ΑΕΠΙ (εξαιρώ τα δικαιώματα για το αλλοδαπό τραγούδι) που κυριολεκτικά αγωνίζονται να επιβιώσουν, πιο πολύ από ποτέ, τώρα που το σημείο νόμιμης πώλησης της μουσικής είναι  «μηδέν», τα playlists και οι αρνήσεις πληρωμών των δικαιωμάτων θερίζουν στα ραδιόφωνα και η γενική κρίση μαστίζει και τα καλύτερα σπίτια. Νομίζω πως δεν κάνω λάθος πιστεύοντας πως το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών θέλει την ΑΕΠΙ ζωντανή, ισχυρή, διαφανή, δίπλα και στο ύψος των δημιουργών, και οποιαδήποτε συνεργασία του κράτους γύρω από τα δικαιώματα να κινείται σε μια κατεύθυνση υπέρ του δημιουργού και κυρίως μέσα στις Κοινοτικές Οδηγίες για τα δικαιώματα, μακρυά δε από οποιαδήποτε, ανεξιχνίαστων συμφερόντων, ψηφοθηρική λογική. Το Ελληνικό τραγούδι, μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη για την αμείωτη ένταση της παραγωγής του τα τελευταία 50 χρόνια, κράτησε ψηλά τη σημαία του ελληνικού χρώματος και πολιτισμού και, κόντρα στην όποια μαύρη περίοδο, κράτησε και έσωσε την τιμή του. Αυτό, λοιπόν, ας κρατήσουμε όλοι για πυξίδα και ας του φερθούμε με τον ανάλογο σεβασμό.

 

17 Ιανουαρίου 2012

Κώστας Λειβαδάς

Προβολές: 122

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Ad


RSS

© 2023   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης