MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

Άποψη: Οι πνευματικοί δημιουργοί χάνουν κάθε πόρο επιβίωσης

Του Κώστα Τριπολίτη*


Απαρασάλευτη θέση των Ελλήνων δημιουργών (συγγραφέων, συνθετών, ποιητών, στιχουργών, δραματουργών) είναι η προάσπιση του Ν.2121/93, ενός νόμου που απαίτησε πολύχρονη και επίμοχθη προσπάθεια προκειμένου να διατυπωθεί και έτυχε γενικής αποδοχής από όλους τους ενδιαφερόμενους κατά την ψήφισή του. Οι διατάξεις του είναι ακριβείς και με σαφήνεια προσδιορίζει τόσο τα δικαιώματα των δημιουργών όσο και τις υποχρεώσεις όσων νέμονται, παντοιοτρόπως, το έργο τους. Με την κύρωσή του από τη Βουλή εκσυγχρονίστηκε το προϋπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και εναρμονίστηκαν οι ισχύουσες διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Οι κατά καιρούς προσπάθειες «ανασκευής», τροποποίησης ή ακόμη και κατάργησής του εμπνέονται -κατά κανόνα- από επιχειρηματικούς ομίλους, συνασπισμούς οικονομικών συμφερόντων και θνησιγενείς επαγγελματικούς κλάδους εμπορομεσιτικής λογικής και τυχοδιωκτικής πρακτικής που αιτιώνται τα ψιχία που καταβάλλουν στους δημιουργούς για τη μείωση του «τζίρου» τους ή την αύξηση του «κόστους» λειτουργίας τους!

Ενίοτε, οι αιτιάσεις αυτές βρίσκουν ευήκοα ώτα απληροφόρητων και ασυστόλως δημαγωγούντων υπουργών Πολιτισμού οι οποίοι συντηρούν την αυταπάτη ότι με μονομερείς τιμολογήσεις και την επιβολή διατίμησης επί της δημόσιας εκτέλεσης κάθε πνευματικού έργου, θα εξομαλύνουν και θα κατευνάσουν την «αγορά», παραβλέποντας ότι δικαίωμα του δημιουργού, συνταγματικώς κατοχυρωμένο, είναι να ορίζει ο ίδιος την αμοιβή του για το έργο του, προσποριζόμενος τα προς το ζην αναγκαία. Λησμονώντας ακόμη ότι η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση κάθε πνευματικού δημιουργήματος δεν το καθιστά υποχρεωτικώς κοινόχρηστο, ούτε απαλλοτριώσιμο ως «αναγκαίο εν ανεπαρκεία», διατιθέμενο αντί συμβολικού τιμήματος κατόπιν υπουργικών αποφάσεων.

Είναι γεγονός ότι η εγχώρια βιοτεχνία θεάματος και ακροάματος βρίσκεται σε κατάρρευση, που εκδηλώθηκε ως προείκασμα της γενικής οικονομικής κρίσης που πλήττει πλέον όλα τα πληθυσμιακά στρώματα και όλους τους παραγωγικούς τομείς. Οι συγγραφείς, οι σκηνοθέτες, οι συνθέτες, οι στιχουργοί αλλά και συνολικώς όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν το έργο τους, αποστερούνται βαθμιαίως κάθε πόρο επιβίωσης, μένουν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι συνέπειες είναι πασιφανείς στην πολιτιστική ζωή του τόπου και τη δραστική μείωση της όποιας καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η προσχηματική επίκληση της γενικευμένης κρίσης, προκειμένου να φαλκιδευτεί το νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει, τα υποτυπώδη έστω, έσοδα των πνευματικών δημιουργών, αποτελεί υποδειγματική πράξη πολιτικού κυνισμού και μόνον ως εγκληματική ενέργεια μπορεί να εκληφθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί.


*Ο κ. Κώστας Τριπολίτης είναι στιχουργός.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/1/2012

Προβολές: 67

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Ad


RSS

© 2022   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης