MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

ΑΕΠΙ και δημιουργοί για μια ακόμα φορά στόχος των συμφερόντων;

Με ενδιαφέρον παρακολουθώ μια εξαγγελθείσα, εν εξελίξει έρευνα που εκ προοιμίου  με εκφράσεις όπως “ληστρική” προδικάζει τη φυσιογνωμία και εικόνα της ΑΕΠΙ προσβάλλοντας κατ’ επέκταση και όλους όσους την έχουμε επιλέξει για τη διαχείριση των πνευματικών μας δικαιωμάτων.

Διάβασα στο twitter μηνύματα που συνέταξε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που έχουν ως ακολούθως:
“Ποιός είπε ότι οι πνευματικοί άνθρωποι δεν μιλάνε; Χτες ένας με έβρισε γιατί τολμώ και ετοιμάζω εκπομπή για την ληστρική λειτουργία της ΑΕΠΙ”.
Όσον αφορά το επεισόδιο στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Βαξεβάνης με τον δημιουργό που τον “έβρισε” δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη μια και τα παρεχόμενα στοιχεία είναι ελλιπή (με ποιον έγινε η διένεξη, με ποία αφορμή, κ.λπ).

Εκεί που εστιάζω την προσοχή μου είναι το σημείο που η ΑΕΠΙ χαρακτηρίζεται “ληστρική”. Ο όρος “ληστρική” για ένα Οργανισμό του οποίου η ιστορία και παροχή υπηρεσιών κρατάει περίπου έναν αιώνα δείχνει εκ προοιμίου πρόθεση μετάδοσης στο κοινό μιας προκατειλημμένης έρευνας που κινδυνεύει να το παραπληροφορήσει.

Σε άλλο post του Κώστα Βαξεβάνη με αφορμή την έρευνα που θα προβληθεί στο Κουτί της Πανδώρας διαβάζω: 
“Το τραγικό είναι πως ο ελεγκτικός κρατικός μηχανισμός πληρώνεται από την ΑΕΠΙ με ποσοστά”.
Eπ’ αυτού έχω να δηλώσω τα εξής:
Ο Νόμος 2121/1993 επιβάλλει στους δημιουργούς μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης που τους εκπροσωπούν να καταβάλλουν ως πρόσθετη φορολόγηση υπέρ του κρατικού Ο.Π.Ι. ποσοστό 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεών τους.
Μιλάμε με άλλα λόγια για ένα πρόσθετο χαράτσι του κράτους τόσο επί των των πνευματικών δημιουργών όσο και επί της ΑΕΠΙ. Κατά αυτής της απαίτησης του κράτους η ΑΕΠΙ κατέφυγε τόσο για λογαριασμό της όσο και για λογαριασμό των εντολέων της πνευματικών δημιουργών στη δικαιοσύνη. Ως προς τους πνευματικούς δημιουργούς ο Άρειος Πάγος δικαίωσε το αίτημα της ΑΕΠΙ για να μην καταβάλουν το 1% στον Ο.Π.Ι και εκκρεμεί η απόφαση ως προς το 1% που σύμφωνα με το Νόμο υποχρεούται να καταβάλλει η ΑΕΠΙ.
Η παραπάνω δήλωση του κ. Βαξεβάνη δείχνει διαστρέβλωση της αλήθειας αφού είναι το κράτος που νομοθέτησε υπέρ του μια πρόσθετη εισφορά τόσο εις βάρος των δημιουργών όσο και εις βάρος της ΑΕΠΙ πέραν της τακτικής φορολογίας που και οι δύο πλευρές υπόκεινται.

Σε άλλο post στο Twitter stream του κ. Βαξεβάνη διαβάζω: 
“Tο κράτος γίνεται διαμεσολαβητής και μπάτσος υπέρ μιας Α.Ε. που δεν ξέρουμε καν τους μετόχους της”.

Η εταιρική μορφή μιας Α.Ε. δεν προβλέπει δημοσιοποίηση των μετόχων της. Όμως επειδή δεν είναι μυστικό, ο κύριος Βαξεβάνης θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρει τους μετόχους του οργανισμού εκεί όπου δημοσιεύονται τα πλήρη στοιχεία των εταιριών ακόμα και των ανωνύμων.


Παρόλο που ως ενεργός πολίτης αιτούμαι καθημερινά να χυθεί άπλετο φως σε πλήθος ζητημάτων που σκιάζουν την αλήθεια και εμποδίζουν την αναγέννηση αυτής της χώρας απορώ με το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Βαξεβάνη. 

Περιμένω να παρακολουθήσω την προβολή της “καταγγέλουσας” έρευνας προκειμένου να τοποθετηθώ εφ’ όλης της ύλης.Προβολές: 353

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Σχόλιο από τον/την Antonis Plessas στις 27 Μάιος 2011 στις 17:27
Εν αναμονή απαντήσεων και επιχειρημάτων.

Αν κρίνω από το διαχρονικό πόλεμο που υφίσταται το Ελληνικό τραγούδι και οι δημιουργοί του στη χώρα μας επιβεβαιώνεται η υποψία ότι η δύναμη του να μας συνενώνει πάνω και πέρα από όλα ανέκαθεν φόβιζε και θα φοβίζει τα διάφορα κέντρα εξουσίας.
Σχόλιο από τον/την Μαίρη Φασουλάκη στις 27 Μάιος 2011 στις 14:48

Μερικά χρήσιμα ερωτήματα για την εξαγωγή συμπερασμάτων;

1) Αν και πότε ασχολήθηκε μια εκπομπή τέτοιας προβολής με τα θέματα των δημιουργών και των πνευματικών δικαιωμάτων παρά τις κατά καιρούς κραυγές απελπισίας των ανθρώπων που καταληστεύονται όντως τα δικαιώματά τους ,  όχι από φτωχούς περιπτεράδες, ψιλικατζήδες και ψητοπώλες "χωρίς τραπεζάκια και καρέκλες", αλλά από κολοσσούς της τηλεπικοινωνίας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων;

2) Γιατί τώρα; Σε μια εποχή που : α)  μεθοδεύεται τροποποίηση του νόμου από την όποια μειοψηφική κυβέρνηση διαθέτει η χώρα και αντίστοιχα σε ώρα ικανού αριθμού δικαστικών  διενέξεων της ΑΕΠΙ με οικονομικούς κολοσσούς για την χωρίς άδεια και καταβολή δικαιωμάτων εκμετάλλευση μουσικών έργων απ αυτούς  ;

3) Γιατί δεν κάνει την έρευνα η έγκριτη εκπομπή σ αυτά τα επίπεδα ( των παραπάνω κολοσσών εννοώ) που θα έχει και "ζουμί", αλλά υιοθετεί αβάσιμες και ανυπόστατες καταγγελίες ψιλικατζήδων, περιπτεράδων , ταξιτζήδων ( σύμφωνα με επώνυμες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας)

3) Γιατί ανέβαλε τη μετάδοση της εκπομπής άραγε; Μήπως γιατί τα "στοιχεία" και οι καταγγελίες που διαφημίζει ως στοιχεία είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες και αυτής της εταιρείας παραγωγής μεταξύ άλλων, σε κατάθεση πλέον αποδείξεων ενώπιον του όποιου δικαστηρίου και όχι μπροστά σε μια κάμερα που μαγνητοσκοπεί και μετά μοντάρει ό,τι και όπως το θέλει..

Μέχρι εδώ προς το παρόν οι ερωτήσεις γιατί υπάρχουν και άλλες πολλές ως προς τους λόγους και τα κίνητρα...

Μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει την  Ελλάδα με τις εμπόλεμες ζώνες τριτοκοσμικών κρατών όπου δεν υφίσταται ΄πολίτευμα και θεσμικό κράτος.. εμείς παρ'΄'ολη την όποια αναρχία βασιλεύει στην κοινωνία, στην πολιτική και στη ζωή μας γενικά, τουλάχιστον μια απ τις τρεις θεμελιώδεις εξουσίες που συγκροτούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα δουλεύει ακόμη... και σίγουρα αυτή δεν είναι η ανεξέλεγκτη εξουσία των ΜΜΕ στο βωμό των ποιών αλήθεια συμφερόντων κύριε Βαξεβάνη; ... Συγγνώμη, αλλά δεν πρόλαβα να σας ρωτήσω προχθές, είχατε ήδη προλάβει να μου κλέισετε "με περισσή ευγένεια"το τηλέφωνο, αφού με διατάξατε δεν ξέρω ακριβώς τι με   φωνή πιο δυνατή απ τις λέξεις...

Και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο μέχρι στιγμής;

Ποιόν ή ποιούς αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η έρευνα;

Ποιός κερδίζει απ τη σπίλωση της υπόληψης ενός Οργανισμού που εισπράττει και αποδίδει πνευματικά δικαιώματα ( με λίγα λόγια χρήματα) στους δικαιούχους δημιουργούς..;

Ποιοί ωφελούνται απ το να μην υπάρχει ή να υπάρχει με σκιές ως προς την υπόληψή του;..

Απλές ερωτήσεις και επίσης απλές οι απαντήσεις για όποιον ξέρει να διαβάζει και πίσω απ τις λέξεις....

Καλησπέρα σε όλους...

 

Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στις 25 Μάιος 2011 στις 12:40

Κυρία Κολοβού,

ευχαριστώ για την παραπομπή στο twitter.  Διάβασα τα σχόλια ένα-ένα.  Εις αναμονήν εξελίξεων.  Λυπηρό.

Σχόλιο από τον/την Musicunites Moderator στις 24 Μάιος 2011 στις 19:01

Κύριε Παπαγιαννόπουλε,

από όσο μάθαμε ανεπίσημα, την Πέμπτη το βράδυ. Ο @KostasVaxevanis έχει κάνει και σχετικές 'αναφορές' στο περιεχόμενο από twitter. 


Βίκη Κολοβού
Administrator 

Σχόλιο από τον/την Αλέξανδρος Γεωργιάδης στις 24 Μάιος 2011 στις 11:02
Ψύχραιμες επισημάνσεις, όπως πάντα, Αντώνη!
Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στις 24 Μάιος 2011 στις 10:36
Σε ευχαριστώ.
Σχόλιο από τον/την Antonis Plessas στις 24 Μάιος 2011 στις 9:55
Καλημέρα, Θα ανακοινωθεί στο δικτυακό τόπο "Το κουτί της Πανδώρας"
Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στις 24 Μάιος 2011 στις 2:39
Αντώνη, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.  Προσωπικά δεν είχα ιδέα γιο το θέμα.  Μήπως γνωρίζεις πότε αναμένεται να προβληθεί η εκπομπή που θα αφορά την ΑΕΠΙ;

Ad


RSS

© 2023   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης