MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

Ανοιχτή επιστολή - διαμαρτυρία δημιουργών προς τον Πρωθυπουργό της χώρας

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση δημιουργών στα γραφεία της ΑΕΠΙ, εν όψει της ανακοινωθείσης από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού τροποποίησης του Ν.2121/93 όσον αφορά στον τομέα της Δημόσιας Εκτέλεσης. Επειδή οι επικείμενες ρυθμίσεις θίγουν ζωτικής σημασίας θεμελιωμένα και κεκτημένα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, κατέστησαν αναγκαία και άμεση μία πρώτη άτυπη συνάντηση των ενδιαφερομένων και θιγομένων δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από μουσικά έργα, προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονιστούν ως προς την αντιμετώπιση των παρά τη συναίνεσή τους κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

 

Η επιστολή είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και συνεργασίας των ίδιων των δημιουργών κατα τη συνάντηση, με σκοπό τη συστράτευσή τους κατά των κρατικών εξαγγελιών για αλλαγή της νομοθεσίας. Σας κοινοποιούμε το κείμενο της ανοιχτής επιστολής - διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας:

 

«Θέλετε να κλέψετε τις μουσικές και τα τραγούδια μας κύριε Πρωθυπουργέ; Πείτε το απερίφραστα και πράξτε το απροσχημάτιστα, χωρίς δημαγωγικές εξαγγελίες και ευφημισμούς περί "αλλαγής του Νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα". Χαρίστε τα! Στους ποικιλώνυμους χειροκροτητές σας, που άλλωστε επί δεκαετίες πλουτίζουν από αυτά, αντιπαρέχοντας ψιχία στους δημιουργούς τους.

Στοχεύετε στην εξάλειψη της δυναμικότερης ίσως μορφής τέχνης του Νεοελληνικού πολιτισμού, που είναι το τραγούδι, κύριε Υπουργέ του Πολιτισμού; Δοκιμάστε μία ακόμα προσθήκη στο Νόμο 2121/93, όπως κάνατε με τον ν.3905/10, επιτρέποντας να εισπράττει συγγενικά δικαιώματα όποιος θέλει,  όποτε θέλει, χωρίς να εκπροσωπεί σχεδόν κανέναν, αμνηστεύοντας τον κιόλας εκ των προτέρων για το  αξιόποινον της υπεξαίρεσής του. Μετά θα εμφανιστείτε ξανά στα Μέσα, παραδεχόμενος ταπεινά πως δεν ξέρατε τι νομοθετούσατε, ενώ θα απολαμβάνετε το χάος στην Αγορά με τη Νομική ασυναρτησία που τεχνουργήσατε. Ακόμη καλλίτερα: Καταργείστε τον ν.2121. Χρειάστηκαν πολύχρονες και επίμοχθες  προσπάθειες να συνταχθεί και απαιτήθηκε η ομοφωνία όλων των εμπλεκομένων για την οριστική μορφή του. Οι επαρκείς Νόμοι είναι για να καταργούνται!!! Τολμήστε το! Διατιμήστε τα τραγούδια και τις μουσικές σαν μπάμιες και φασολάκια της Λαϊκής και καλή σας όρεξη υμών και των συνδαιτημόνων σας που αδημονούν για το φαγοπότι. Δεν χρειάζεστε ούτε τον ψευδώνυμο Ο.Π.Ι., που γνωμοδοτεί σχεδόν εργολαβικώς κατά των πνευματικών δημιουργών και υπέρ εκείνων που νέμονται ασύδοτα το έργο τους, ούτε τους πολυθεσίτες, πλην αδαείς, συμβούλους σας για να διαλύσετε το τραγούδι. Εξ άλλου το ελληνικό τραγούδι δεν σας ξέρει, όπως δεν το ξέρετε και εσείς. Συνεπώς μικρή η απώλεια.

Επιθυμείτε να αντιπαρέλθετε τα δεινά της οικονομικής κρίσης αξιοσέβαστοι καναλάρχες, εκδότες, θεατρώνες, πάτρωνες του Πολιτισμού, χορηγοί-με ξένα κόλλυβα δωρητές- ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων και λοιποί επαγγελματίες; Μετακυλίστε το κόστος σε πιο αδύναμες πλάτες, στους ασθενέστερους όλων. Και τι προσφορότερο από μουσικούς, μουσικοσυνθέτες, συνθέτες, στιχουργούς, συγγραφείς, ποιητές. Μην πληρώνετε ούτε σεντ για τραγούδια και μουσικές. Αν όλοι αυτοί πεθάνουν από ασιτία, έχουν τουλάχιστον -όπως ξέρετε- τη μεταθανάτια δόξα, μετά τον εκ πείνης θάνατο!!  Και επιτέλους η Τέχνη "πρέπει να είναι ελεύθερη για τον Λαό", να ανήκει σε όλους και κυρίως εσείς να κερδίζετε από αυτήν εφ΄ όσον την εμπορεύεστε με άκρα επιτηδειότητα και ασυστόλως. Τόσο ο κύριος Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός του τού Πολιτισμού, αόκνως εργάζονται για εσάς!! Με επιχείρημα το εύρυθμο της αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών τού… "άρπαξε να φας και κλέψε για να΄ χεις". Και θα έχετε πλούσια τα ελέη, από τους αφελείς και τους παρίες του μεταμοντέρνου Καπιταλισμού.

Για όλους εμάς τους δημιουργούς του Ελληνικού τραγουδιού, τα τραγούδια είναι η ψυχή μας. Τα παιδιά μας. Η οικογένεια μας. Και ακόμη τα μοναδικά όπλα μας σε έναν κόσμο κτηνωδίας, απληστίας, ψεύδους και υποκρισίας. Και αφού ο "καθείς και τα όπλα του" λοιπόν... ελάτε να τα πάρετε.»

 

Την ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό συνυπογράφουν οι κάτωθι δημιουργοί.

Όσοι εκ των δημιουργών επιθυμούν να προσυπογράψουν την επιστολή, παρακαλούνται να το δηλώσουν εδώ με μήνυμα.

 

Υπογράφοντες:


Ανδριόπουλος Ηλίας, Αντύπας Νίκος, Αξαρλής Αρτέμης, Βαρδής Αντώνης, Βαλαρούτσος Απόστολος, Βαξαβανέλης Νίκος, Βίρβος Κώστας, Γελασάκης Μιχάλης, Γερμανός Βαγγέλης, Γεωργουσόπουλος Κώστας, Γιαννατσούλια Ελένη, Γιατράς Σπύρος, Γκαϊφύλλιας Θανάσης, Γκάνης Κώστας, Γραμματικού Γεωργία, Δαβαράκης Άρης, Δάντης Χρήστος, Δεληβοριάς Φοίβος, Δημητριάδης Γιώργος, Δημητρίου Βασίλης, Δημητρούκα Αγαθή, Δημοπούλου Λίνα, Δουρδουμπάκης Πέτρος, Δρογώσης Στάθης, Δρούτσα Εύη, Ελευθερίου Μάνος, Ευσταθία, Ζαμπέτα Αικατερίνη, Ζιώγαλας Νίκος, Ζούδιαρης Νίκος, Θαλασσινός Παντελής, Θεοδοσιάδης Γιώργος, Θεοφάνους Γιώργος, Ιωάννου Οδυσσέας, Καλδάρας Κώστας, Καλλίρης Χρήστος, Καμπανέλλη Κατερίνα, Καντζέλης Χρήστος, Καραδήμος Γιώργος, Κασιμάτη Αγγελική, Κατινάρη Μαρία, Κατσάρη-Ψυχογιού Αγγελική, Κατσαρός Γιώργος, Κατσιμίχας Πάνος, Κατσιμίχας Χάρης, Καρρέρ Πλέσσα Λουκίλα, Κριεζή Μαριανίνα, Κουμπιός Μιχάλης, Κουσκούνης Σίμος, Κύρης Γιάννης, Κωνσταντής, Κωνσταντινίδης Γιάννης, Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης, Λαβράνος Νίκος, Λαβράνος Γεράσιμος, Λαμπρίδη Φωτεινή, Λαχανάς Θοδωρής, Λιντς Ντέιβιντ, Λογαρίδης Σταύρος, Μακρυνιώτη Αγγελική, Μαυρουδής Νότης, Μηλιώκας Γιάννης, Μητσοτάκης Δημήτρης, Μικρούτσικος Θάνος, Μιτζέλος Αντώνης, Μουκίδης Γιώργος, Μουσαφίρης Τάκης, Μούτσης Δήμο, Μπόρσης Κώστας, Μπουρμπούλης Μιχάλης, Μωραϊτης Νίκος, Νιάρχος Γιώργος, Νικολόπουλος Χρήστος, Οικονόμου Γιώργος, Ουίλλιαμς Ρόμπερτ, Παναγής Τάσος, Παπαγιαννόπουλος Σπ. Γιάννης, Παπαδόπουλος Κυριάκος, Παπαδόπουλος Λάκης, Παπαδόπουλος Λευτέρης, Παπαδόπουλος Γ. Χρίστος, Παπαϊωάννου Χρύσα, Παπανικολάου Θάνος, Παπαστεφάνου Γιώργος, Παππάς Αντώνης, Πάτσιος Βασίλης, Πετειναράς Γιάννης, Περίδης Ορφέας, Πλέσσας Αντώνης, Πλέσσας Μίμης, Πλιάτσικας Φίλιππος, Πολυκανδριώτης Θανάσης, Πολύζος Γρηγόρης, Πορτοκάλογλου Νίκος, Ρασούλη Ναταλία, Σαββόπουλος Διονύσης, Σαμοϊλης Σπύρος, Σέρκος Αλέξης, Σιδηρόπουλος Νίκος, Σούσης Ισαάκ, Σοφός Θάνος, Σπανός Γιάννης, Σπάθας Γιάννης, Στεφανής Κωνσταντίνος, Στεφόπουλος Adri-Αλέξανδρος, Στρατής Μύρων, Τασσόπουλος Φοίβος, Τουρνάς Κώστας, Τριπολίτης Κώστας,Τσακνής Διονύσης,Τσάφας Δημήτρης, Φαλάρας Πάνος, Φασουλάς Κώστας, Φιλίππου Ηλίας, Χατζηνάσιος Γιώργος, Χρυσοβέργης Αλέκος, Χρυσοβέργη Ειρήνη, Ψαρουδάκης Γιάννης.


Προβολές: 239

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Σχόλιο από τον/την Αρτέμης Αξαρλής στις 18 Ιούλιος 2011 στις 21:53
Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τα όσα αναφέρονται στην επιστολή και επικροτώ την κίνηση των πνευματικών ...

συνοδοιπόρων  επαυξάνοντας.  Η κλοπή παρά του αντιθέτου  εξακολουθεί να  παραμένει κυρίαρχο χόμπυ των πολιτικών ταγών μας!!

Σχόλιο από τον/την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ στις 14 Ιούλιος 2011 στις 20:49

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

Σχόλιο από τον/την Costas Ganis στις 13 Ιούλιος 2011 στις 20:12

Φυσικά συμφωνώ και προσυπογράφω...

 

Σχόλιο από τον/την Κωνσταντίνος Στεφανής στις 4 Ιούνιος 2011 στις 22:02
προσυπογράφω, εννοείται!
Σχόλιο από τον/την Thanasis Gaifillias B στις 30 Μάιος 2011 στις 14:20
Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Προσυπογράφω.
Σχόλιο από τον/την Σπύρος Σαμοΐλης στις 30 Μάιος 2011 στις 10:15
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ και ΥΠΟΓΡΑΦΩ. Σπύρος Σαμοΐλης - μουσικοσυνθέτης

Ad


RSS

© 2023   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης