Απεβίωσε σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 89 ετών ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και δημοσιογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νοσηλείας του στο «Μητέρα» με νεφρική ανεπάρκεια.
Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, «O Ιάκωβος Καμπανέλης απεβίωσε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 13.50, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία».
Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1922, στη Νάξο. Το 1935 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Νίκαια. Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» και αφοσιώθηκε στο γράψιμο θεατρικών έργων .
Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού, στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.
Στη συνέχεια έγραψε τα θεατρικά έργα : «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των Θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Ο εχθρός λαός» , «Το κουκί και το ρεβίθι», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Ο επικήδειος, «Ο αόρατος θίασος», «Ο δρόμος περνά από μέσα», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Πάροδος Θηβών», «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Η τελευταία πράξη», «Μια συνάντηση κάπου αλλού», «Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά», «Μια κωμωδία», «Στη χώρα Ίψεν».
Από τα πιο γνωστά του θεατρικά είναι το αντιδικτατορικό έργο, «Το μεγάλο μας τσίρκο», το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία το 1973, στη διάρκεια της δικτατορίας, με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, έγραψε εξάλλου και πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο, γνωστότερα εκ των οποίων είναι η «Στέλλα», έργο που έγραψε για τη Μελίνα Μερκούρη, «Ο δράκος» και «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, «Η αρπαγή της Περσεφόνης» του Γρηγόρη Γρηγορίου και «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Επίσης, είχε γράψει στίχους για τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού και του Νίκου Μαμαγκάκη. Ανάμεσα στα γνωστότερα τραγούδια του είναι : Άσμα Ασμάτων, Δόξα τω θεώ, Μαργαρίτα Μαγιοπούλα, Μην πιεις νερό, Ο δραπέτης, Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι, Στρώσε το στρώμα σου για δυο, Προσκύνημα, Τον Χάρο τον αντάμωσα, Το ψωμί είναι στο τραπέζι, Φίλοι κι αδέλφια, Το μεγάλο μας Τσίρκο, Του χωρισμού, κ.α.
Το 1965 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του χρονικού του Μάουτχαουζεν, το οποίο είχε ξεκινήσει το 1946-47. Στο έργο αυτό περιέγραψε τις αναμνήσεις του από τα δυόμισι χρόνια που πέρασε έγκλειστος στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Το βιβλίο «Μάουτχαουζεν» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1965 από τις εκδόσεις Θεμέλιο και μαζί κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος με μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη.
Το 1996 είχε εκλεγεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου και το 1999 Επίτιμος Διδάκτωρ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου, η οποία είχε φύγει από τη ζωή λίγες μέρες πριν από τον ίδιο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν μέλος της ΑΕΠΙ από την 1/4/1960. Συμμετείχε ενεργά και στήριζε με θέρμη τον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για την προστασία των πνευματικών τους έργων, πρωτοστατώντας με προσωπικές του δηλώσεις σε δραστηριότητες για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το τελευταίο αντίο στον δημιουργό θα πουν οι συγγενείς και φίλοι του το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, ώρα 11.30, στον Ιερό ναό της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Η ταφή του θα γίνει στο Β΄ Κοιμητήριο Αθηνών.
Σχόλιο
© 2023 Created by AEPI SA.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum