Δημοσίευση της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας της CISAC
για τα δικαιώματα που εισέπραξαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης το 2009
Μετά την ανησυχητική πτώση των εισπράξεων στα πνευματικά δικαιώματα το 2008, οι εισπράξεις δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) σημείωσαν μικρή άνοδο το 2009 κατά 1,7 %, φθάνοντας το σύνολο των 7. 152 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές αναταράξεις, η άνοδος αυτή σηματοδοτεί σταθεροποίηση στις εισπράξεις δικαιωμάτων και είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα για τους ΟΣΔ, καθώς αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών έργων.
Η Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα της CISAC(Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Πνευματικής Ιδιοκτησίας)αναλύει τα οικονομικά δεδομένα στις εισπράξεις δικαιωμάτων από τους ΟΣΔ-μέλη της CISAC παγκοσμίως και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι ΟΣΔ προστατεύουν τα συμφέροντα (και τα εισοδήματα) των δημιουργών μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Στη διάρκεια του MIDEM 2011, η CΙSAC παρουσίασε την Ετήσια Οικονομική Ερευνά της, η οποία βασίζεται στα δεδομένα για τις εισπράξεις δικαιωμάτων που στέλνουν στη CISAC οι 229 ΟΣΔ μέλη της από 121 χώρες και με βάση αυτά τα στοιχεία ανιχνεύονται και αναλύονται οι τάσεις που επικρατούν και επηρεάζουν τους σχεδόν 3 εκατομμύρια δημιουργούς και εκδότες που εκπροσωπεί η CISAC. Επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες τάσεις που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2010, η παρούσα τελική αναλυτική έκθεση, δείχνει μία επιστροφή στην ανάπτυξη για τα πνευματικά δικαιώματα, ανάπτυξη που συμβαδίζει με το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής ανάνηψης. Εξετάζοντας καλύτερα τα οικονομικά δεδομένα, διαπιστώνουμε περισσότερες μόνιμες οικονομικές αλλαγές στον δημιουργικό τομέα που επέφερε η ψηφιακή επανάσταση – ειδικά την πτώση των πωλήσεων μουσικών ηχογραφημάτων και την απογοητευτική συνεισφορά των ψηφιακών υπηρεσιών στα εισοδήματα των δημιουργών.
«Η Έκθεση αυτή δείχνει ότι οι ΟΣΔ ανταποκρίνονται στις αλλαγές που απαιτούνται για να προστατευθούν οι δημιουργοί και τα εισοδήματά σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς» δήλωσε ο Robert Hooijer, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της CISAC, και συνέχισε: «Παρά την αδύναμη παγκόσμια οικονομία των τελευταίων χρόνων, οι εισπράξεις δικαιωμάτων παρέμειναν σταθερές λόγω της σκληρής εργασίας από την πλευρά των ΟΣΔ με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες πηγές εισοδημάτων, να αδειοδοτήσουν ψηφιακές υπηρεσίες, να επεκτείνουν την εδαφική τους επικράτεια και να περικόψουν έξοδα».
«Οι εισπράξεις δικαιωμάτων αυξήθηκαν σε ποσοστό υψηλότερο από αυτό του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), γεγονός που καταδεικνύει τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι πνευματικοί δημιουργοί στην παγκόσμια οικονομία. Η ευημερία των πνευματικών δημιουργών έχει αντίκτυπο σε πολλές βιομηχανίες και αυτό είναι κάτι που ζητάμε από τους ιθύνοντες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όταν προτείνουν και διαμορφώνουν πολιτικές πρακτικές καθώς γνωμοδοτούν για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην πνευματική ιδιοκτησία, την πειρατεία και τις ρυθμίσεις στον ψηφιακό κόσμο».
Οι παγκόσμιες εισπράξεις δικαιωμάτων για το 2009 σε αριθμούς:
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση στην Ασία (+11%) και την Λατινική Αμερική (+9%) και στα μη μουσικά ρεπερτόρια (οπτικοακουστικό, λογοτεχνικό, γραφικές τέχνες), όπου με μέσο όρο αύξησης 11% έφθασε τη συμβολική οροφή του 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά.
Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση 3.4% στις εισπράξεις των δικαιωμάτων Δημόσιας Εκτέλεσης, τα οποία εισπράττονται όταν ένα έργο δημοσιοποιείται στο κοινό, π.χ. μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή ίντερνετ. Αντιστοιχώντας στο 72% των συνολικών εισπραχθέντων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα από τη Δημόσια Εκτέλεση αποτελούν μία σημαντικότατη αυξανόμενη πηγή εσόδων για τους δημιουργούς καθώς τα μηχανικά δικαιώματα που εισπράττονται από τις δισκογραφικές εταιρείες συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία (πτώση 8.7%).
Τα δικαιώματα από την τηλεόραση, συνδρομητική, δορυφορική και το ραδιόφωνο αποτελούν το 56% των συνολικών δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης, αποδεικνύοντας την εξαιρετική σημασία των πνευματικών έργων στη βιομηχανία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Οι εισπράξεις δικαιωμάτων για την ψηφιακή χρήση των έργων εξακολουθούν να είναι απογοητευτικές, εκπροσωπώντας μόλις το 1.6% των συνολικών εισπραχθέντων δικαιωμάτων για όλα τα ρεπερτόρια.
Ολόκληρη η Έκθεση «Πνευματικά δικαιώματα για το 2009: Επιστροφή στην ανάπτυξη – Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα της CISAC για τα δικαιώματα που εισέπραξαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης –μέλη της, το 2009», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στο MIDEM, στην ειδική σύσκεψη που οργάνωσε η CISAC με θέμα «Ψηφιακές Υπηρεσίες και Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης – χτίζοντας αποτελεσματικές συνεργασίες» και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της CISAC, www.cisac.org
© 2023 Created by AEPI SA.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum