ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 08-04-2010
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού
κ. ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ
Κύριε Υπουργέ,
Στο εργοστάσιο της Columbia το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Προμπονά γράφτηκε η ιστορία της μουσικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το 1930 τυπώθηκε ο πρώτος δίσκος και το 1935 λειτούργησε το πρώτο στούντιο φωνοληψίας το οποίο ο ελληνικός λαός γνώρισε ως «Studio III». Εκεί ηχογραφήθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας. Στις εγκαταστάσεις της Columbia παρήγαγαν δίσκους και άλλες δισκογραφικές εταιρείες η Odeon, Parlophone, Μίνως Μάτσας. Η Columbia-EMI λειτουργούσε έως το 1990. Με το κλείσιμο του εργοστασίου είχαμε προτείνει στην πολιτεία και τον δήμο Αθηναίων να αγοράσει το χώρο της Columbia και να το κάνει Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και το ακίνητο αγοράστηκε από την εταιρεία ΜΑΡΜΙΝ Α.Ε.
Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασωθεί ο χώρος της Columbia. Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε, με την υπ’ αριθμ. 7/21-12-2006 απόφαση, διατηρητέα μόνο το κτίριο Α και την πύλη εισόδου. Ο ιδιοκτήτης του χώρου –με συνοπτικές διαδικασίες– κατάφερε να εκδώσει άδεια κατεδάφισης και προχώρησε στην κατεδάφιση κάποιων κτιρίων.
Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας», κάτοικοι της περιοχής, η Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας – ΕΜΣΕ, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων –ΣΑΔΑΣ– και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου καταφέραμε να σταματήσουμε την ολοκληρωτική κατεδάφιση των κτιρίων. Ταυτόχρονα, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την ιστορικής σημασίας απόφαση με αριθμ. 3611/07 ακυρώνει την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/26809/9908/21-3-06 απόφαση του προκατόχου σας υπουργού, κ. Γ. Βουλγαράκη, για τον μη χαρακτηρισμό του συνόλου των κτιρίων του πρώην εργοστασίου της Columbia ως ιστορικού τόπου, διότι δεν εξετάστηκε από τη διοίκηση ως χώρος ενιαίος στον οποίο ασκήθηκε πολιτιστική δραστηριότητα και στηρίχτηκε μόνο στην έλλειψη αρχιτεκτονικής αξίας.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επανεξέτασε το θέμα του χαρακτηρισμού του χώρου της Columbia την 3-7-2008. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/7312481985/19-9-20085) του ΚΣΝΜ δε χαρακτηρίζεται ο χώρος της Columbia ως ιστορικός τόπος. Η απόφαση αυτή του ΚΣΝΜ δε συνάδει με το σκεπτικό του ΣτΕ, καθώς χαρακτηρίζει το κτίριο Α και την πύλη εισόδου ως μνημεία που προσδίδουν στον χώρο ιδιαίτερη ιστορική αξία, συνδεδεμένη με την πολιτική ή κοινωνική ιστορία του τόπου. Αντίθετα, τα υπόλοιπα κτίρια δεν αξιολογούνται ως προς τη συμβολή τους στην πολιτιστική δημιουργία του τόπου. Η αλήθεια είναι ότι η Columbia λειτουργούσε ως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και όλα τα κτίρια συμμετείχαν στη λειτουργία της και ότι η ιστορικότητα ενός χώρου δεν επιμερίζεται. Προσφύγαμε εκ νέου στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση του ΚΣΝΜ και έχει οριστεί η εκδίκαση της προσφυγής τον Μάιο του 2010.
Εμείς πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο της Columbia έχει ιδιαίτερη, ουσιαστική, συμβολική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής και την πολιτιστική μας κληρονομιά και σας υπογραμμίζουμε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μοναδικό στην Ελλάδα γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξής του.
Αδαμόπουλος Κώστας |
Αρχιτέκτονας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) |
Βάκης Αλέξης |
Συνθέτης-ενορχηστρωτής |
Γιαννούλης Κων/νος |
Νομικός Σύμβουλος της ‘’Επιτροπής Πρωτοβουλίας’ |
Γλέζος Γιάννης |
Συνθέτης –Πρόεδρος Ε.Μ.Σ.Ε |
Δημητριανάκης Μανώλης |
Μουσικός |
Θεοδόση Αυγή Ιωάννου Ιωάννης Καπλάνη Αναστασία Κανελοπούλου Μαρία Κούνδουρος Νίκος Κοντογιάννης Γιώργος Κρητικός Αλέκος Κώνστα Ντίνα Μαυρουδής Νότης Πανούσης Γιάννης Πανταλού Ειρήνη Παπαδημητρίου Μάνια Παπαδόπουλος Κώστας Πετμεζάς Λεόντιος Ρασούλης Μανώλης Σπηλιωτόπουλος Γεώργιος Υφαντής Δημήτρης |
Τραπεζικός Μουσικοσυνθέτης Ιδιωτική Υπάλληλος Ηθοποιός Σκηνοθέτης-Ζωγράφος Δημοσιογράφος-συλέκτης δίσκων78 στροφών Πολιτικός Μηχανικός Ηθοποιός Συνθέτης Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε Δημόσιος Υπάλληλος Ηθοποιός Μουσικός Ιστορικός Τέχνης Στιχουργός Βιοτέχνης Κοινωνιολόγος-Ερευνητής |
Αυγή Θεοδόση 6977246418-2102524862, avgi.theodosi@gmail.com
Αναστασία Καπλάνη 6977239674-2102919442Δημήτρης Υφαντής 2102284347
e-mail: savecolumbia@yahoo.gr
© 2023 Created by AEPI SA.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum