MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia


Αθήνα 01/06/2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η μουσική κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των ανθρώπων και ταυτόχρονα είναι μία τέχνη που διαδίδεται ταχύτατα και με ευκολία σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκφράζει τις δυνάμεις της ζωής και είναιαπό τα βασικά μέσα που δημιούργησε και χρησιμοποίησε ο άνθρωπος προκειμένου να επικοινωνήσει, να αποκτήσει πρόσβαση στο πραγματικό και εν τέλει να κοινωνικοποιηθεί.


Το εργοστάσιο της
Columbia, στα 60 χρόνια λειτουργίας του, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Από το 1930, έτος έναρξης της λειτουργίας του, μέχρι το 1990, που διέκοψε τη λειτουργία του, παρήχθησαν σε αυτό το σύνολο σχεδόν των δίσκων της ελληνικής δισκογραφίας. Όλα τα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής γράφτηκαν στην Columbia. Tο σύνολο των Ελλήνων δημιουργών, στιχουργών, ποιητών πότισαν με νότες και μουσικές τους τοίχους και τα μηχανήματα του εργοστασίου της Columbia.

Η
Columbia είναι ένα καθαγιασμένο μέρος και πρέπει να διασωθεί. Έχει ιδιαίτερη, ουσιαστική, συμβολική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε τον αγώνα να γίνει το εργοστάσιο της Columbia Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας.

Σε επιστολή που στείλαμε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο στις 8/4/2010, ζητάμε από τον υπουργό να τοποθετηθεί για το θέμα της
Columbia και επίσης ζητάμε συνάντηση μαζί του προκειμένου να αναπτύξουμε αναλυτικά την πρόταση μας αλλά και τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει.

Η προσφυγή που είχαμε κάνει στο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) δεν συζητήθηκε στις 05/05/2010 όπως είχε ορισθεί. Αναβλήθηκε, και θα συζητηθεί στις 09/06/2010. Η θετική πρώτη απόφαση του Ε’ τμήματος του Σ.τ.Ε. και οι κινητοποιήσεις των πολιτών, βοήθησαν να διασωθεί ένα μέρος των ιστορικών κτιρίων του εργοστασίου της
Columbia. Ελπίζουμε σε μία νέα θετική απόφαση του Σ.τ.Ε.

Στην επιστολή μας προς τον υπουργό πολιτισμού, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τύχη του ήδη χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτιρίου Α, το οποίο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές καταπονήσεις, με αποτέλεσμα τις διαβρώσεις των τοίχων αλλά και των φερόντων στοιχείων. Απαιτείται προστασία του κτιρίου και πρέπει να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Αθήνα, 08-04-2010


Προς τον Υπουργό Πολιτισμού


κ. ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ


Κύριε Υπουργέ,


Στο εργοστάσιο της Columbia το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Προμπονά γράφτηκε η ιστορία της μουσικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το 1930 τυπώθηκε ο πρώτος δίσκος και το 1935 λειτούργησε το πρώτο στούντιο φωνοληψίας το οποίο ο ελληνικός λαός γνώρισε ως «Studio III». Εκεί ηχογραφήθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας. Στις εγκαταστάσεις της Columbia παρήγαγαν δίσκους και άλλες δισκογραφικές εταιρείες η Odeon, Parlophone, Μίνως Μάτσας. Η Columbia-EMI λειτουργούσε έως το 1990. Με το κλείσιμο του εργοστασίου είχαμε προτείνει στην πολιτεία και τον δήμο Αθηναίων να αγοράσει το χώρο της Columbia και να το κάνει Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και το ακίνητο αγοράστηκε από την εταιρεία ΜΑΡΜΙΝ Α.Ε.

Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασωθεί ο χώρος της Columbia. Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε, με την υπ’ αριθμ. 7/21-12-2006 απόφαση, διατηρητέα μόνο το κτίριο Α και την πύλη εισόδου. Ο ιδιοκτήτης του χώρου –με συνοπτικές διαδικασίες– κατάφερε να εκδώσει άδεια κατεδάφισης και προχώρησε στην κατεδάφιση κάποιων κτιρίων.


Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας», κάτοικοι της περιοχής, η Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας – ΕΜΣΕ, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων –ΣΑΔΑΣ– και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου καταφέραμε να σταματήσουμε την ολοκληρωτική κατεδάφιση των κτιρίων. Ταυτόχρονα, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την ιστορικής σημασίας απόφαση με αριθμ. 3611/07 ακυρώνει την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/26809/9908/21-3-06 απόφαση του προκατόχου σας υπουργού, κ. Γ. Βουλγαράκη, για τον μη χαρακτηρισμό του συνόλου των κτιρίων του πρώην εργοστασίου της Columbia ως ιστορικού τόπου, διότι δεν εξετάστηκε από τη διοίκηση ως χώρος ενιαίος στον οποίο ασκήθηκε πολιτιστική δραστηριότητα και στηρίχτηκε μόνο στην έλλειψη αρχιτεκτονικής αξίας.


Μετά την απόφαση του ΣτΕ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επανεξέτασε το θέμα του χαρακτηρισμού του χώρου της Columbia την 3-7-2008. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/7312481985/19-9-20085) του ΚΣΝΜ δε χαρακτηρίζεται ο χώρος της Columbia ως ιστορικός τόπος. Η απόφαση αυτή του ΚΣΝΜ δε συνάδει με το σκεπτικό του ΣτΕ, καθώς χαρακτηρίζει το κτίριο Α και την πύλη εισόδου ως μνημεία που προσδίδουν στον χώρο ιδιαίτερη ιστορική αξία, συνδεδεμένη με την πολιτική ή κοινωνική ιστορία του τόπου. Αντίθετα, τα υπόλοιπα κτίρια δεν αξιολογούνται ως προς τη συμβολή τους στην πολιτιστική δημιουργία του τόπου. Η αλήθεια είναι ότι η Columbia λειτουργούσε ως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και όλα τα κτίρια συμμετείχαν στη λειτουργία της και ότι η ιστορικότητα ενός χώρου δεν επιμερίζεται. Προσφύγαμε εκ νέου στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση του ΚΣΝΜ και έχει οριστεί η εκδίκαση της προσφυγής τον Μάιο του 2010.


Κύριε Υπουργέ,


Εμείς πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο της Columbia έχει ιδιαίτερη, ουσιαστική, συμβολική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής και την πολιτιστική μας κληρονομιά και σας υπογραμμίζουμε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μοναδικό στην Ελλάδα γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξής του.


Σας καλούμε, να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να αποκτηθεί ο χώρος της Columbia από το Υπουργείο Πολιτισμού και να δημιουργηθεί Δημόσιο Μουσείο Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • αλυσίδα παραγωγής δίσκων
  • αλυσίδα ηχογράφησης δίσκων,
  • χώρο συναρμολόγησης γραμμοφώνων, ραδιοφώνων και χώρο έκθεσης αυτών,
  • xώρο λιθογραφείου και έκθεση εξώφυλλων και ετικετών,
  • αρχείο ελληνικής, βαλκανικής και δισκογραφίας της Ανατολικής Μεσογείου,
  • χώρο με έγγραφα ντοκουμέντα από τις δραστηριότητες του εργοστασίου,
  • χώρο για τους δημιουργούς, στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς,
  • χώρο για το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας
  • έκθεση φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού,
  • βιβλιοθήκη,
  • κέντρο τεκμηρίωσης, έρευνας και εκπαίδευσης
  • παραγωγή και διάθεση σύγχρονου έντυπου και ηχητικού υλικού
  • χώρους εκδηλώσεων, συναυλιών, συνεδρίων, προβολών κ.α. και
  • χώρους πρασίνου και αναψυχής
Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας πολυπολιτισμικός χώρος για τον οποίο θα είστε προσωπικά υπερήφανος. Επιπλέον κύριε Υπουργέ το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο Α είναι εκτεθειμένο στις καιρικές καταπονήσεις και διαβρώσεις των τοίχων αλλά και των φερόντων στοιχείων. Απαιτείται προστασία του κτιρίου και παρακαλούμε πολύ να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Επίσης, παρακαλούμε πολύ να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε πιο αναλυτικά τις θέσεις και τις απόψεις μας και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε κάθε θετική σας προσπάθεια.

Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας.


Αδαμόπουλος Κώστας

Αρχιτέκτονας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)

Βάκης Αλέξης

Συνθέτης-ενορχηστρωτής

Γιαννούλης Κων/νος

Νομικός Σύμβουλος της ‘’Επιτροπής Πρωτοβουλίας’

Γλέζος Γιάννης

Συνθέτης –Πρόεδρος Ε.Μ.Σ.Ε

Δημητριανάκης Μανώλης

Μουσικός

Θεοδόση Αυγή

Ιωάννου Ιωάννης

Καπλάνη Αναστασία

Κανελοπούλου Μαρία

Κούνδουρος Νίκος

Κοντογιάννης Γιώργος

Κρητικός Αλέκος

Κώνστα Ντίνα

Μαυρουδής Νότης

Πανούσης Γιάννης

Πανταλού Ειρήνη

Παπαδημητρίου Μάνια

Παπαδόπουλος Κώστας

Πετμεζάς Λεόντιος

Ρασούλης Μανώλης

Σπηλιωτόπουλος Γεώργιος

Υφαντής Δημήτρης

Τραπεζικός

Μουσικοσυνθέτης

Ιδιωτική Υπάλληλος

Ηθοποιός

Σκηνοθέτης-Ζωγράφος

Δημοσιογράφος-συλέκτης δίσκων78 στροφών

Πολιτικός Μηχανικός

Ηθοποιός

Συνθέτης

Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε

Δημόσιος Υπάλληλος

Ηθοποιός

Μουσικός

Ιστορικός Τέχνης

Στιχουργός

Βιοτέχνης

Κοινωνιολόγος-Ερευνητής


Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αυγή Θεοδόση 6977246418-2102524862, avgi.theodosi@gmail.com

Αναστασία Καπλάνη 6977239674-2102919442

Δημήτρης Υφαντής 2102284347

e-mail: savecolumbia@yahoo.gr




Προβολές: 37

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Ad


RSS

© 2023   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης