MusicUnites.gr Forum

Έλληνες Δημιουργοί Έργων Μουσικής

Διάβασα τις απόψεις των (αλφαβητικά) κων Ανδρέου, Καλαντζόπουλου, Μαυρουδή, Αντώνη Πλέσσα και Τουρνά στο πολύ όμορφο δημιούργημα της netWire "Music Unites". Τις βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες και επί της ουσίας. Παραθέτω, με την ευκαιρία, λίγες σκόρπιες σκέψεις που έκανα καθώς τις διάβαζα:

Το πλήρες άρθρο...

Προβολές: 24

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του MusicUnites.gr Forum για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του MusicUnites.gr Forum

Σχόλιο από τον/την Αλέξανδρος Γεωργιάδης στις 3 Δεκέμβριος 2009 στις 18:40
Κα Φασουλάκη, παρακαλώ δείτε την απάντησή μου στα σχόλια της ανάρτησης "Τα Δικαιώματα των Δημιουργών Μουσικής και Έργων της Διάνοιας 2", στην οποία μάλλον αναφέρεστε.
Σχόλιο από τον/την Μαίρη Φασουλάκη στις 2 Δεκέμβριος 2009 στις 20:14
Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον τη σκέψη σας , διαβάζοντας τα άρτια από τεχνικής πλευράς και γνώσης κείμενά σας. Οι ομολογουμένως καλοπροαίρετες παρατηρήσεις σας μας μεγαλώνουν την ευθύνη για ενημέρωση και σαφώς μεγαλύτερη προσπάθεια προσέγγισης του χρήστη. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την πρόθεση του απλού, αγνού χρήστη να έρθει σε επαφή και να χρησιμοποιήσει το διαδικτυακό περιεχόμενο κάτω από τις ίδιες ή ισως ανάλογες νόμιμες προϋποθέσεις που ισχύουν στην εκτός διαδικτύου πραγματικότητα, βγήκαν προς τα έξω οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης σε μια πρώτη ενημερωτική για την ύπαρξή τους παρουσίαση της απλής θέσης τους για νόμιμη χρήση στο διαδίκτυο και όχι σε αυτή τη φάση να προτείνουν άμεσες και ανώριμες λύσεις. Όι κατηγορίες δικαιωμάτων είναι πολλές. Οι τρόποι λειτουργείας και οι εξουσίες που έχει ο κάθε Οργανισμός παρουσιάζουν διαφορετικότητες. Και μόνη η συνύπαρξη και η απο κοινού παρουσίαση προς το κοινό των διαπιστώσεων και της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των ανθρώπων που εργάζονται στον και για τον Πολιτισμό είναι , πιστέψτε με, άθλος για όλους μας. Το συμφέρον για το χρήστη είναι να είμαστε ενωμένοι οι δικαιούχοι, γιατί τότε και από κοινού θα βρεθεί η λύση. Λύσεις υπάρχουν και ωριμάζουν. Κανείς μας δεν μίλησε για απαγορεύσεις και δεν υιοθέτησε την αυστηρότητα ή την ανατροπή ως λύση. Όμως ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο είναι ανεπαρκής για να μην πω ανύπαρκτος. Γιατί είμαι βέβαιη ότι δεν θα θέλατε εσείς πρώτος να λειτουργεί ένα κοινωνικό σύστημα με βάση την ανισότητα.( γιατί περι αυτού πρόκειται σε ψηφιακή μορφή) και την παραβίαση δικαιωμάτων.
Σας προξένησε εντύπωση η αναφορά στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Αν εσείς ως εργαζόμενος και με αποκλειστικό έσοδο επιβίωσης τα πνευματικά σας δικαιώματα που είναι η νόμιμη αμοιβή , (ναι και γι αυτή μιλάμε ) αντιμετωπίζατε αυτό το πρόβλημα που σαφώς και είναι οικονομικό , δεν θα κάνατε αναφορά; Θα μιλούσατε μόνο για το ηθικό μέρος του πράγματος αν αντιμετωπίζατε προβλήματα ακόμη και στοιχειώδους διαβίωσης και πιστέψτε με δεν υπερβάλλω; Σαφώς και υπάρχει οικονομικό και τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα πια στο χώρο.. Το πνευματικό δικαίωμα εκτός από δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι δικαίωμα και στην εργασία και αμοιβή απ αυτήν και ο χρήστης πνευματικών έργων σε κάθε περίπτωση είναι χρήστης της εργασίας και της ιδιοκτησίας κάποιου άλλου .. και οφείλει να τη σέβεται και να τη χρησιμοποιεί κάτω από προϋποθέσεις..και μια απ αυτές είναι και η αμοιβή από τη χρήση.
Η αναφορά μας στην πολιτεία δεν είναι μια ακόμη αναφορά ενός αδικημένου που δεν κάνει τίποτα και τα περιμένει έτοιμα από κείνη. Αντίθετα έχουμε κάνει επί δεκαετίες προσπάθειες να μας ακούσει αλλά αντ αυτού τη βρήκαμε απέναντι...όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στο θέμα της CD/DVD πειρατείας που οι αγώνες μας για την πάταξή της με εισηγήσεις λύσεων που θα έφερναν χρήματα και στο κράτος από φόρους και κοινωνικές εισφορές , αλλά και στους δημιουργούς/ καλλιτεχνες, έχουν αρχίσει από την εποχή της κασσετοπειρατείας και συνεχίζονται μέχρι σήμερα που πια το προιόν σβήνει , λόγω και του διαδικτύου...Μάταια...
Δεν διαφωνούμε ότι οι λύσεις για το διαδίκτυο πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές , αλλά θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε όχι μόνο τα δικαιώματά μας μα και τις υποχρεώσεις μας. Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς, αν και οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν συνεχώς με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν.. όμως η πρόθεση τουλάχιστον από πλευράς μας είναι η επίτευξη ισορροπίας και όχι η τιμωρία ή τα ανατρεπτικά ή κατασταλτικά μέτρα κατά του απλού χρήστη.. Γνωρίζετε όμως καλά ότι υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι έμποροι στο διαδίκτυο που κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν άνατρέποντας σταδιακά τις ζωές κάποιων άλλων που απλά ζητούν το δίκιο τους
Η ΑΕΠΙ υποστήριξε το αίτημα των δημιουργών μουσικής να ανοίξουν ένα διάλογο με το χρήστη των έργων τους για να του πουν πως πάνε μαζί σ αυτό το καινούργιο τόπο συνάντησης και διάδρασης, πως σέβονται το δικαίωμά του να απολαμβάνει το αγαθό τους, αλλά πως και εκείνοι έχουν αντίστοιχα το δικαίωμα να ζουν απ αυτό.. και μέχρι στιγμής αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς.
Όσο για την κυρία που πήρε το λόγο στο τέλος από το κοινό, δεν ήταν εκπρόσωπος Οργανισμού , ήταν επισκέπτρια και διετύπωσε την άποψή της την οποία κανένας Οργανισμός δεν σχολίασε από όσο διαπιστώσατε...
Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστούμε και για την παρουσία, αλλά κυρίως για τα σχόλια τα οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπ όψιν...Οι παρατηρήσεις ,η καλοπροαίρετη κριτική και οι ιδέες για το πως θα συμπορευτούμε ως διαδρώσα κοινωνία είναι όχι μόνο καλοδεχούμενες, αλλά και απαραίτητες για να εντοπίσουμε το σημείο της ισορροπίας μεταξύ μας.

Ad


RSS

© 2023   Created by AEPI SA.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης